Dobry gatunek kawy nie jest gwarancją smacznej kawy. Jednak dzięki kilku prostym poradom będziesz z pewnością parzyć wyśmienity napój.
1. Przechowywanie
Tlen to największy wróg kawy. Zaraz po otwarciu opakowania wszelkie olejki eteryczne w kawie utleniają się i ziarna powoli tracą smak. Przechowuj kawę w oryginalnym opakowaniu, szczelnie zamkniętą i schowaną w hermetycznej puszce z pokrywką. Kawę należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu – również światło wpływa na jej jakość. Przechowuj kawę daleko od kuchenki, gdzie mogłaby nasiąknąć wilgocią. Wstawienie kawy do lodówki może być rozwiązaniem, jednak nie należy blisko kawy umieszczać intensywnie pachnących produktów, np. sera pleśniowego czy cebuli.
2. Wybierz dobry filtr
Do parzenia używaj wybielanych, białych filtrów. Filtry bielone kwasem (nie chlorem) są nieszkodliwe dla środowiska. Niebielone, brązowe filtry przepuszczają cząsteczki i kawa zyskuje posmak tektury. Filtr może zadecydować o tym, czy kawa będzie smaczna, czy nie.
3. Nasyp odpowiednią ilość kawy
Około 7 g zmielonej kawy na filiżankę (1,25 dl wody). Nie wsypuj zbyt wiele kawy do ekspresu, ponieważ napój będzie gorzki. Chcesz napić się mocniejszej kawy? Zmień gatunek na ciemniej paloną.
4. Czysta, świeża woda
98,2% zawartości filiżanki kawy to woda. Jakość wody ma z oczywistych względów bezpośredni wpływ na smak kawy. Zawsze używaj świeżej, czystej i zimnej wody. Najczęściej po zaparzeniu kawy w ekspresie pozostaje jej trochę, dlatego przed zaparzeniem kolejnej filiżanki koniecznie opróżnij ekspres. Płucz ekspres regularnie.
5. Regularnie czyść ekspres
Osady wapienne, resztki mleka i tłuszczu z kawy mogą osadzić się w urządzeniu. Powoduje to pogorszenie smaku, a także wpływa na jakość pracy urządzenia. Poza tym może dojść do namnażania się bakterii.