Kiedy ziarna się rozgrzewają, decyduje się ich los. Palenie kawy trwa od ośmiu do piętnastu minut i ma decydujące znaczenie dla smaku gotowej kawy.
Od średnio do ciemno palonej
KIEDY ZIARNA SIĘ ROZGRZEWAJĄ, DECYDUJE SIĘ ICH LOS


CZAS, KTÓRY WPŁYWA NA SMAK
Wiele czynników wpływa na smak kawy – wszystko, od warunków uprawy tej wrażliwej rośliny aż do wyboru metody parzenia. Jednak to palenie ziaren tak naprawdę decyduje o ich losie. Palenie to delikatny proces, kiedy drobne błędy mogą spowodować, że ziarna nagle nabiorą fantastycznego aromatu albo zyskają przypalony smak. Dzięki nowym, wyrafinowanym technikom palenie kawy stało się ostatnimi czasy zdecydowanie łatwiejsze i można uzyskać ekskluzywny smak, jakiego się dokładnie poszukuje.

ODKRYJ NOWY GATUNEK KAWY
„W naszej serii organicznej Selection znajdują się różne kawy, od średnio po wyjątkowo ciemno paloną. Upraszczając proces, można powiedzieć, że ziarno przechodzi przez kilka etapów podczas palenia, jednak mimo że ziarno jasno palonej kawy przechodzi tylko przez pierwszy „crack”, aby stać się wyjątkowo ciemno palone musi także przejść drugi, ale trzeba mocno uważać – Wilhelm Nordquist, dyrektor ds. zaopatrzenia w Arvid Nordquist.

100% Ziaren Arabica
Odkryj nowy gatunek kawy

Techniki parzenia
Wybór techniki parzenia decyduje o smaku napoju. Testuj różne i znajdź swój ulubiony.

Jak przygotować kawę o doskonałym smaku
Dobry gatunek kawy nie jest gwarancją smacznej kawy. Jednak dzięki kilku prostym poradom będziesz z pewnością parzyć wyśmienity napój.