TECHNIKI PARZENIA

JAK TO ZROBIĆ

Wybór techniki parzenia decyduje o smaku napoju. Testuj różne i znajdź swój ulubiony.

Więcej na temat naszego ekspresu przelewowego.

EKSPRES PRZELEWOWY

Przestrzegaj zaleceń producenta. Do ekspresu przelewowego nie należy sypać zbyt wiele kawy, gdyż będzie miała gorzki smak. Moc ekspresu powinna wynosić powyżej 1150 W. Mniejsza moc wydobywa gorzki smak kawy i większą kwasowość.

 

ZAPARZACZ TŁOKOWY

Uważany przez wielu koneserów za jeden z najlepszych sposobów parzenia kawy.

Zagotuj wodę w czajniku i wyłącz ją w momencie, gdy zacznie bulgotać. Jeśli woda gotuje się zbyt długo, będzie zawierała dużo tlenu, co niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Dodaj tyle łyżeczek/miarek kawy, ile filiżanek chcesz zaparzyć. Nalej wody na kawę i pomieszaj łyżką. Poczekaj 3–4 minuty, zanim naciśniesz tłok i zaczniesz wyciskać.

 

PERKOLATOR

Przestrzegaj zaleceń producenta. Jeśli masz twardą wodę, użyj ciemniej palonej kawy.

Arvid Nordquist Reko i Eco doskonale nadają się do zaparzenia w perkolatorze.

 

MAKINETKA

Odkręć pokrywkę dzbanka i napełnij go wodą aż po zawór, ale nie wyżej. Nasyp odpowiednią ilość kawy do filtra i ugnieć lekko łyżeczką. Zakręć pokrywkę dzbanka i postaw na kuchence. Kiedy po 2–5 minutach dzbanek zacznie gwizdać, odtwórz go. Gotowe.

 

TYGIELEK

Dodaj ilość kawy zgodnie z instrukcją producenta. Nalej zimnej wody na kawę, zagotuj i następnie zdejmij tygielek z płyty kuchenki. Pozostaw na kilka minut.

  

EKSPRES CIŚNIENIOWY

Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Prawdziwe espresso parzy się w ekspresie ciśnieniowym o ciśnieniu rzędu 9 barów. Przygotowanie 30 ml aromatycznej kawy zabiera 20–30 sekund. Prawdziwa kawa espresso charakteryzuje się złoto brązową pianką na powierzchni określaną słowem „crema”. Nasyp nieco cukru na tę „cremę”. Jeśli pianka jest odpowiednia, cukier powinien chwilę się na niej utrzymać, zanim spadnie na dół.

Spróbuj kawy Arvid Nordquist Espresso Molto lub Giusto w ekspresie ciśnieniowym, aby uzyskać fantastyczne doznania smakowe. Poznaj nasze produkty. 

 

LEJEK/CHEMEX

Używanie lejka z filtrem to rzadko używany, ale doskonały sposób parzenia kawy. Dodaj tyle łyżeczek/miarek kawy, ile filiżanek chcesz zaparzyć. Zagotuj wodę w czajniku i wyłącz ją w momencie, gdy zacznie bulgotać. Jeśli woda gotuje się zbyt długo, będzie zawierała dużo tlenu, co niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Nalej wodę do lejka, lejąc po bokach.

 

ZAPARZACZ DON PEDRO

Jeden szklany pojemnik należy ustawić na drugim i nasypać kawy do filtra, który wkłada się pomiędzy te dwa pojemniki. Należy nalać zimnej wody do dolnego pojemnika, a kawy nasypać do górnego. Postaw zaparzacz na płycie kuchenki. Kiedy woda się zagotuje, zdejmij go. Woda, która zagotowała się w dolnej części, przejdzie do górnej części i spłynie z powrotem do dolnej, która posłuży również jako pojemnik do serwowania napoju.

Arvid Nordquist Reko i Eco są zmielone w takim stopniu, że nadadzą się także do zaparzenia w zaparzaczu Don Pedro.

100% Ziaren Arabica

Odkryj nowy gatunek kawy

Jak przygotować kawę o doskonałym smaku

Dobry gatunek kawy nie jest gwarancją smacznej kawy. Jednak dzięki kilku prostym poradom będziesz z pewnością parzyć wyśmienity napój.

Od średnio do ciemno palonej

Kiedy ziarna się rozgrzewają, decyduje się ich los. Palenie kawy trwa od ośmiu do piętnastu minut i ma decydujące znaczenie dla smaku gotowej kawy.