Wybór techniki parzenia decyduje o smaku napoju. Testuj różne i znajdź swój ulubiony.
Więcej na temat naszego ekspresu przelewowego.
EKSPRES PRZELEWOWY
Przestrzegaj zaleceń producenta. Do ekspresu przelewowego nie należy sypać zbyt wiele kawy, gdyż będzie miała gorzki smak. Moc ekspresu powinna wynosić powyżej 1150 W. Mniejsza moc wydobywa gorzki smak kawy i większą kwasowość.
ZAPARZACZ TŁOKOWY
Uważany przez wielu koneserów za jeden z najlepszych sposobów parzenia kawy.
Zagotuj wodę w czajniku i wyłącz ją w momencie, gdy zacznie bulgotać. Jeśli woda gotuje się zbyt długo, będzie zawierała dużo tlenu, co niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Dodaj tyle łyżeczek/miarek kawy, ile filiżanek chcesz zaparzyć. Nalej wody na kawę i pomieszaj łyżką. Poczekaj 3–4 minuty, zanim naciśniesz tłok i zaczniesz wyciskać.
PERKOLATOR
Przestrzegaj zaleceń producenta. Jeśli masz twardą wodę, użyj ciemniej palonej kawy.
Arvid Nordquist Reko i Eco doskonale nadają się do zaparzenia w perkolatorze.
MAKINETKA
Odkręć pokrywkę dzbanka i napełnij go wodą aż po zawór, ale nie wyżej. Nasyp odpowiednią ilość kawy do filtra i ugnieć lekko łyżeczką. Zakręć pokrywkę dzbanka i postaw na kuchence. Kiedy po 2–5 minutach dzbanek zacznie gwizdać, odtwórz go. Gotowe.
TYGIELEK
Dodaj ilość kawy zgodnie z instrukcją producenta. Nalej zimnej wody na kawę, zagotuj i następnie zdejmij tygielek z płyty kuchenki. Pozostaw na kilka minut.
EKSPRES CIŚNIENIOWY
Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Prawdziwe espresso parzy się w ekspresie ciśnieniowym o ciśnieniu rzędu 9 barów. Przygotowanie 30 ml aromatycznej kawy zabiera 20–30 sekund. Prawdziwa kawa espresso charakteryzuje się złoto brązową pianką na powierzchni określaną słowem „crema”. Nasyp nieco cukru na tę „cremę”. Jeśli pianka jest odpowiednia, cukier powinien chwilę się na niej utrzymać, zanim spadnie na dół.
Spróbuj kawy Arvid Nordquist Espresso Molto lub Giusto w ekspresie ciśnieniowym, aby uzyskać fantastyczne doznania smakowe. Poznaj nasze produkty.
LEJEK/CHEMEX
Używanie lejka z filtrem to rzadko używany, ale doskonały sposób parzenia kawy. Dodaj tyle łyżeczek/miarek kawy, ile filiżanek chcesz zaparzyć. Zagotuj wodę w czajniku i wyłącz ją w momencie, gdy zacznie bulgotać. Jeśli woda gotuje się zbyt długo, będzie zawierała dużo tlenu, co niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Nalej wodę do lejka, lejąc po bokach.
ZAPARZACZ DON PEDRO
Jeden szklany pojemnik należy ustawić na drugim i nasypać kawy do filtra, który wkłada się pomiędzy te dwa pojemniki. Należy nalać zimnej wody do dolnego pojemnika, a kawy nasypać do górnego. Postaw zaparzacz na płycie kuchenki. Kiedy woda się zagotuje, zdejmij go. Woda, która zagotowała się w dolnej części, przejdzie do górnej części i spłynie z powrotem do dolnej, która posłuży również jako pojemnik do serwowania napoju.
Arvid Nordquist Reko i Eco są zmielone w takim stopniu, że nadadzą się także do zaparzenia w zaparzaczu Don Pedro.